18 februari 2024

Poster en persbericht

Op zondag 18 februari opent Jazzclub Nieuw & Diep het jazzjaar met Boris van der Lek and The JazzFluencers.
Dit kwintet rond tenorsaxofonist Boris van der Lek brengt een ode aan zijn helden Ben Webster en Harry ‘Sweets’ Edison. Webster wordt gerekend tot de grote tenorsaxofonisten van de moderne jazz en trompettist Sweets is befaamd vanwege zijn ‘fluwelen toon’ met de demper. Van der Lek brengt dit eerbetoon onder de titel ‘Ben & Sweets’ en heeft een album met dezelfde titel uitgebracht, met daaraan gekoppeld een tournee door een groot aantal jazzpodia in ons land.

Boris van der Lek (1965) behoort nog tot de laatsten van de kleine groep der autodidacten onder de jazzmusici. Hij vatte de liefde voor de tenorsax en de jazz op, nadat hij als 15-jarige samen met zijn vader getuige was geweest van een tenorbattle tussen o.a. Illinois Jacquet, Buddy Tate en Arnett Cobb op North Sea Jazz Festival en speelde al drie jaar later op 18-jarige leeftijd met de laatste twee samen. Via de platencollectie van zijn vader had hij zichzelf geleerd het instrument te beheersen, gewoon door mee te spelen met die platen. Door zijn talent en hard werken kwam er ook snel resultaat: hij is een van de meest spelende musici van ons land. Zijn CV mag er dan ook zijn. Hij was prominent lid van de illustere ‘Tough Tenors’, met Hans Dulfer en Rinus Groeneveld, niet helemaal toevallig ook autodidacten. Hij speelde in het Boulevard Of Broken Dreams Orchestra, de Houdini’s, The Gangbusters, de Zappa band Cucurullo Brilo Brulo, Herman Broods Wild Romance, The Golden Earring, Jules Deelders Trio Me Reet en op platen ook met o.a. Piet Noordijk. Hij toerde door heel Europa, Canada, Japan en China en nam zelfs muziek op in de beroemde studio van de legendarische producer (Blue Note) Rudy van Gelder in de VS.

De JazzFluencers bestaan verder uit Koos van der Hout (trompet), Mark van der Feen (piano), Vincent Kuiper (contrabas), Dolf Helge (drums). Het kwintet liet zich voor dit eerbetoon ‘influencen’ door het album ‘Ben & Sweets’, waarop heerlijk swingende jazz staat met prachtig harmonieus samenspel van sax en trompet.

Aanmelden
nieuwsbrief

Hartelijk dank voor het aanmelden. Welkom bij onze Jazzclub. Wij sturen ongeveer 8 nieuwsbrieven per jaar, afhankelijk van het aantal concerten.