4 oktober 2023

Poster volgende concert

Op zondag 5 november 2023 speelt de reïncarnatie van de legendarische Latin-jazz formatie Nueva Manteca op haar podium in de Kleine Zaal van Theater De Kampanje.

Nueva Manteca (nieuwe boter) is in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw uitgegroeid tot een toonaangevend Latin-jazz instituut in Nederland en ver daarbuiten. De grondlegger van de Latin-jazz Jan Laurens Hartong richtte de band op in 1982 en gaf haar de definitieve naam Nueva Manteca, na een muzikale studiereis naar Cuba. Was eerst de salsa de inspiratiebron, na zijn reis was hij vooral geïnspireerd door Afro-Cubaanse jazz, vermengd met de Amerikaanse bebop, waarvan met name de grote Dizzy Gillespie de vormgever was in de jaren vijftig. Cubop, zoals het werd genoemd vormde de basis van de vernieuwende arrangementen van pianist en bandleider Hartong. Na veel albums, ook op het vermaarde Blue Note label, en talloze succesvolle tournees door binnen- en buitenland, hield de band na het overlijden van Jan Laurens Hartong op te bestaan. Nueva Manteca heeft meerdere malen in Den Helder opgetreden, o.a. met de van Santana bekende timbales maestro Orestes Vilato. De voormalige ‘glimmertwins van de jazz’, Ben van den Dungen en oud-Nieuwedieper Jarmo Hoogendijk speelden een prominente rol in de band.

Oerlid Ben van den Dungen heeft in 2022 de band weer tot leven gewekt met een eerbetoon aan Art Blakey & The Jazz Messengers, een album getiteld Art. Hij komt met het vernieuwde sextet naar Den Helder voor een spetterend Latin-jazz concerto. De Nieuwe Boter bevat de volgende ingrediënten: Ben van den Dungen (tenorsax), Oscar Cordero (trompet), Marc Bischoff (piano/arrangementen), Samuel Ruiz (bas), Enrique Firpi (drums) en Nils Fischer (percussie).

Poster Nueva Manteca

Aanmelden
nieuwsbrief

Hartelijk dank voor het aanmelden. Welkom bij onze Jazzclub. Wij sturen ongeveer 8 nieuwsbrieven per jaar, afhankelijk van het aantal concerten.