Loek van den Berg Quintet in JazzClub Nieuw&Diep
Loek van den Berg (1996) is een in Rotterdam gevestigde saxofonist/componist die door zijn toegankelijke en herkenbare speelstijl, bestaande uit veel lyriek, interactie en swing, zijn publiek meevoert.
In 2019 studeerde Loek af aan de jazzafdeling van het Codarts Conservatorium van Rotterdam. Tijdens zijn studie begon hij te spelen in diverse bands en won hij in 2019 de Erasmus Jazz Prijs. Ook deed hij verschillende tours met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Anton Goudsmit en het Jong Metropool o.l.v. Vince Mendoza, Jules Buckley en Miho Hazama, wat hem heeft gevormd in zijn spel.
Zelf componeert hij voor het “Loek van den Berg Quintet” verhalende stukken die zich karakteriseren door melodieuze en vertellende lijnen en die een melancholische sfeer neerzetten. Tijdens de opnames van Injazz Radio op 4 mei 2025 in onze jazzclub hebben de mensen in Den Helder kennis kunnen maken met Loek van den Berg Trio. Lees onder de foto de recensie van dit optreden.
Met het Loek van den Berg Quintet heeft Loek verschillende internationale tours achter de rug, waaronder naar India, Spanje en Malta, en in 2022 won hij met zijn band de 2de prijs in de Getxo International Jazz Competition. In september 2023 wonnen Loek van den Berg en zijn band de Edison in de categorie Jazz Nieuwkomer Nationaal voor hun debuutalbum ‘Wayfarer’. Met het titelnummer van dat album won de bandleider de prijs voor beste compositie in de Dutch Jazz Competition. Inmiddels is hun 2e album ‘Seafarer’ uit.
Het Quintet bestaat verder uit: Nathan Surquin trombone, Aseo Friesacher piano, Cas Jiskoot bas, Martin Hafizi drums
Recensie Injazz Radio met Co de Kloet door Gerard Hoekmeijer:
Loek van den Berg behoort wat mij betreft tot de buitencategorie en dat gold zeker ook voor pianist Aseo Friesacher en contrabassist Cas Jiskoot. De opener ‘When We Weep’, ingeleid door kabbelende pianoakkoorden met zeer strak getimede linkshandige baslijnen, unisono met de contrabas, waarop van den Berg op zijn altsax met veel aangeblazen lucht de prachtige melodie speelde. De dynamiek en de timing van deze groep is geweldig en zelden klinkt een altsax mooier. Met afwisselende korte solo’s van allen en geraffineerd samenspel weten de heren steeds een spanningsboog op te bouwen en het publiek op het puntje van de stoel te houden. Het volgende stuk Attic Views opende met alarmerende pianoakkoorden die preludeerden op een supersnelle, onnavolgbare basriff van de linkerhand, die uiteraard meteen door de uitstekende bassist Jiskoot werd ’opgepakt’. Virtuoze solo’s van Friesacher, Jiskoot en van den Berg volgden elkaar op in dit ritmisch nogal hectische nummer. Bodrum Bolero werd ingeleid door springerige basnoten en ‘antwoordende’ pianoakkoorden, waarna altsax en piano de fraaie melodie prijsgaven. Ook hier weer veel dynamische afwisseling en een zinderende opbouw. Hoogtepunt van de dag bleek het afsluitende Language Of The Unheard, nadat de Kloet de jonge bandleider Loek van den Berg had ondervraagd naar zijn muzikale inspiraties. Hierbij vertelde deze al dat hij in dit stuk de duduk zou bespelen, een oorspronkelijk Armeens blaasinstrument, een riet ook, dat gestemd moet worden. Pianist Aseo Friesacher opent met ijle, zoekende akkoorden, waarna van den Berg met zijn duduk de melodie liet weerklinken. Een melodie die klinkt als een eeuwenoud, eenvoudig volkswijsje. Ik waande mij even een schapenherder in een pastoraal heuvellandschap. Langzaam en meanderend werd het stuk verder opgebouwd, waarbij de instrumenten zich vervlochten, toewerkend naar een apotheose. Opeens hoor ik een prachtig ijl gefluit, de kleine pianist! Niet veel later voegt ook zijn stem zich loepzuiver naast de sax. Magisch! Language Of The Unheard klonk als een eeuwenoude hymne en leek mij zo maar zeer gepast op deze 4e mei.