Festival Jazz at the Dockyard

29 mei 2022
 / 
12:00
 / 12:00

uur

Willemsoord Den Helder
Gratis

Festival Jazz at the Dockyard

Het 20-jarig jubileum is een mooie aanleiding voor een muzikaal feest: Jazz at the Dockyard op 29 mei 2022. Een klein festival met grootse, avontuurlijke muziek op een locatie waar het North Sea Jazz Festival in Rotterdam jaloers op zal zijn: Willemsoord, de oude Rijkswerf, waar ooit klinkhamers knalden, stoomketels loeiden en ijzer werd gegoten, waar ruwe zeebonken samen kwamen met eeltige ambachtslieden – dat is de perfecte plek voor pure jazz, muziek toch die voortkwam uit de rauwe werkelijkheid van de mens en zijn ultieme zoektocht naar vertroosting en verlossing.
Festival op 3 podia in Theater De Kampanje op Oude Rijkswerf Willemsoord

PROGRAMMA
STADSHAL
14.00 – 15.15 uur NEW COOL COLLECTIVE
16.30 – 18.00 uur THE JIG

KLEINE ZAAL *
13.30 – 14.00 uur én 14.30 – 15.00 uur HENRY HEY’S WATERFRONT
16.00 – 16.30 uur én 17.00 – 17.30 uur MONTIS GOUDSMIT & DIRECTIE

SERRE RESTAURANT STOOM
13.30 – 14.00 uur én 14.30 – 15.00 uur FRITS LANDESBERGEN TRIO
16.00 – 16.30 uur én 17.00 – 17.30 uur RINUS GROENEVELD KWARTET

OP DE KADE
13.00 uur VOORPROGRAMMA BIGBAND FRANKIE GOES TO…! en OPENING FESTIVAL

  • Voor een bezoek aan de voorstelling in de Kleine zaal kunt u op de dag van het festival gratis een kaart halen bij de infobalie in de Stadshal.

NEW COOL COLLECTIVE

New Cool Collective- Foto Jonathan Herman

New Cool Collective is al meer dan 25 jaar een begrip in het muzikale landschap, ontstaan in de voormalige Amsterdamse club Soul Kitchen. Met hun aanstekelijke mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo kan niemand stil blijven staan! De 10-koppige band speelde in clubs en op festivals van over de hele wereld en won voor hun muziek verschillende prijzen, waaronder een Edison en een Gouden Kalf voor beste filmmuziek.
Voor deze show staat er nieuw materiaal te wachten waar de grootheden zich met overgave op kunnen uitleven en het publiek volledig los kan gaan!

NCC met o.a.saxofonist Benjamin Herman, gitarist Rory Ronde, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en op trompet David Rockefeller.

 

MONTIS GOUDSMIT & DIRECTIE

Swingende- en dansbare Soul Jazz is een voorliefde die de heren Montis, Goudsmit & Directie delen. Hammondbeest Frank Montis begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit & Directie tegen. Een absolute killer combi zo bleek dus tijd om vaker het podium te bestijgen. Met zijn ontembare energie en gevoel voor groove toont Anton zich de perfecte gitarist voor deze formatie en dat verbaast eigenlijk niemand. Cyriel Directie stookt vanachter de drums het vuurtje nog wat harder op zodat het live alle kanten op gaat: klassiekers van Grant Green, The Meters, John Scofield, Eddie Harris, Rusty Bryant worden net zo gemakkelijk afgewisseld met eigen composities en/of jams. Zolang het maar swingt.

Frank Montis is geen onbekende in de Nederlandse Soul & Jazz scene. Met zijn eigen band DelMontis toert hij regelmatig door het land. Daarnaast was hij tot voor kort actief als zanger/toetsenist van de succesvolle formatie Gare du Nord. Anton Goudsmit behoeft nauwelijks introductie. Jarenlang bestormde hij (inter)nationale podia met New Cool Collective. De laatste jaren is hij vooral actief met zijn eigen formatie De Ploctones. In 2010 won Anton de VPRO / Boy Edgar prijs. Anton werd neergezet als “Een musicus die in de meest uiteenlopende muzikale situaties creatieve bijdragen levert en tegelijkertijd zichzelf blijft: herkenbaar, energiek en inventief.”. Niets is minder waar! Drummer Cyriel Directie is ook geen onbekende. Onlangs gaf hij heel Nederland nog drumles tijdens een uitzending bij DWDD maar hij is toch vooral bekend vanwege zijn spel bij o.a. de Dulfers, New Cool Collective, Kane, Total Touch, The Postmen en vele andere succesvolle acts.

HENRY HEY’S WATERFRONT

Henry HeyForq shoot at Diamond Dog Studio

Henry Hey’s Waterfront feat. Mark Haanstra and Marc Schenk. Trans-Atlantische samenwerking ontstaan door David Bowie’s Lazarus, nu als trio te zien in Nederland.

Dit trio is een samenwerking tussen Henry en zijn goede vrienden, bassist Mark Haanstra en drummer Marc Schenk. Ze ontmoetten elkaar toen Henry als musical supervisor van David Bowie’s Lazarus zocht naar musici die op authentieke wijze de muziek voor de Nederlandse productie konden uitvoeren. Mark en Marc werden hiervoor geselecteerd en er ontstond een hechte vriendschap waarin ze continu blijven zoeken naar mogelijkheden om samen te spelen en te creëren. In dit trio brengen ze een combinatie van eigen en traditioneel repertoire met een zeer vooruitstrevende energie.

De Amerikaanse pianist en producer Henry Hey is een spil in de New Yorkse Jazz scene. Door zijn unieke geluid en veelzijdigheid werkte hij samen met zeer diverse artiesten en groepen zoals Ariana Grande, Tedeschi Trucks Band, Vanessa Williams, Walter Becker, Dionne Warwick, Harry Belafonte, Blood Sweat and Tears, Donny McCaslin, Jeff ‘Tain’ Watts, Cassandra Wilson, Theo Bleckman, Bill Bruford, Wayne Krantz, Seamus Blake en Chris Botti. Mark Haanstra is een van de meest veelzijdige bassisten van Nederland. De laatste jaren toerde hij in meer dan 30 landen met artiesten als Oene van Geel, Yuri Honing, Simon Phillips, Terry Bozzio, Napoleon Murphy Brock, Ellen ten Damme Ook beweegt Mark zich in de klassieke muziek. Drummer Marc Schenk is een veel gevraagd jazz drummer en speelt in bands als Lois Lane, Gare du Nord, David Bowie’s Lazarus, Shorter Please en S!R. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Candy Dulfer, Shirma Rouse, Hans Dulfer, Laura Fygi, Denise Jannah, Benjamin Herman, Jesse van Ruller eva.

THE JIG

The Jig in Rio
The Jig

Het 8-koppige funkcollectief The Jig, dat jarenlang met groot succes wereldwijd het funkevangelie verkondigd is geen onbekende in Den Helder!

The Jig is een van de weinige echte funkgroepen, een instrumentale groovemachine met een rock & roll-houding, bekend om zijn krachtige en opzwepende liveshows. De muziek is actueel en persoonlijk en voegt elementen van soul, afro, jazz en rock & roll toe aan de muziek die voortkomt uit helden als Bootsy Collins, Tower of Power, James Brown, Average White Band en The Meters. Sinds 2015 is zanger Mr. Ruben een vaste gast bij de shows van The Jig.

Zoals altijd werkt The Jig continu aan nieuwe nummers en voert ze deze meteen uit, waardoor elke liveshow een unieke ervaring wordt. The Jig is een band die zeker zal blijven, een trouwe bende professionele muzikanten met een gemeenschappelijke missie: het plezier van funk verspreiden naar iedereen die wil horen en voelen.

RINUS GROENEVELD KWARTET

Rinus Groeneveld – Foto Ranjan i-Narosha

Voor heerlijk toegankelijke Standard jazz is het Rinus Groeneveld Kwartet geboekt. Tenorsaxofonist Rinus Groeneveld speelde in het verre verleden regelmatig in Den Helder en had hier zelfs een fanclub opgebouwd.

DOOR ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN GAAT HET CONCERT VAN LOS DOS BARITONOS Y DORONA ALBERTI NIET DOOR.
VERVANGER IS FRITS LANDESBERGEN – VIBRAFOON, EDWIN CORZILIUS – BAS EN MARTIEN OSTER – GITAAR

Frits Landesbergen

Jazz at the Dockyard wordt (mede) mogelijk gemaakt door: Theater De Kampanje, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Den Helder, Ondernemen aan Zee en Woningstichting Den Helder.

Jazzfestival

Aanmelden
nieuwsbrief

Hartelijk dank voor het aanmelden. Welkom bij onze Jazzclub. Wij sturen ongeveer 8 nieuwsbrieven per jaar, afhankelijk van het aantal concerten.